Obleka naredi človeka – pregovor, ki še kako drži. A človeka najprej pogledamo v obraz, kajne? Zato naj bo na prvem mestu pričeska. Naj se maturantska obleka prilagaja pričeski ali obratno? To je tako, kot da bi se vprašali, ali je bila prej kura ali jajce. Naš nasvet je: naj bo oboje perfektno!

Za katere frizure naj se odločijo letošnje maturantke in maturanti? Take, s katerimi bodo na parketu zasijali in pritegnili pozornost? Lani so prevladovale naravne teksture in preproste oblike pričesk – letos naj bo malo drugače!

Speti in privzdignjeni paž

Paž ne bo šel nikoli iz mode. Prvič se je pojavil že leta 1909, ko ga je oblikoval francoski frizer Antoine po navdihu francoske narodne junakinje Ivane Orleanske. V dvajsetih letih prejšnjega stoletja je veljal za znak liberalne ženske, desetletje kasneje ga je kot zaščitni znak prevzela Coco Chanel. V obdobju Beatlov so paž začeli nositi tudi moški. Naša različica paža je bolj slavnostna – idelana, da združite sodobne trende z letošnjim maturantskim videzom:

Slavnostni in skodrani “shag”

Shag frizura je kraljevala v 70. letih prejšnjega stoletja. Prvič jo je oblikoval Paul McGregor. Gre za plasti različno dolgih las, ki v kroni naredijo pričesko bujno in polno. Pričesko so posvojili številni zvezdniki, med katerimi sta Joan Jett in Jane Fonda, nosili pa so jo tudi moški: Mick Jagger in Rod Stewart. Danes se shag pričeske pojavljajo v številnih variacijah: daljše, krajše, bolj in manj skodrane. Primerne so za vse tipe las in dolžin. Naša različica nosi pridih svečanosti. Kako? S tem, da lase povsem skodramo, stranske pa spnemo zadaj:

Dolgi trikotnik

Punce z zdravimi, dolgimi lasmi se nikar ne strizite na kratko! Izkoristite letošnji trend – piramidno oziroma trikotno frizuro. To pričesko naredimo tako, da lase pri lasišču česemo nazaj, jih zadaj spnemo in okrasimo s poljubnim okrasjem, ki pristaja svečani obleki, preostanek las pa sproščeno spustimo po hrbtu. Do trikotne oblike pridemo s kodranjem do konice las, ki lasem doda volumen in se zato po hrbtu navzdol širijo v trikotno obliko. Taka pričeska vas bo naredila elegantne in umirjene, vaši bujni in skodrani lasje pa bodo vsekakor pritegnili pozornonst:

Skodrani “fade” za fante

Vsi fantje mlajših generacij verjetno poznate “fade” obliko pričeske. To so tiste frizure lepotcev na Instagramu, ki ob straneh prehajajo iz povsem pobritih do daljših las – tako dolgih, ki segajo nekje do nosu. Mi smo za leto 2020 pripravili posodobljeno različico takih frizur. Dolge lase na vrhu smo povsem skodrali, “fade” pa smo omili, tako da lasje ne prehajajo od povsem pobritih do dolgih, smo pa jasno razmejili krajše lase ob strani in dolge na vrhu – s tem smo ustvarili trendovski učinek čelade.

Da boste povsem zablesteli, ko bodo na vas zasijale reflektorske luči, ne pozabite na modne dodatke. Punce lahko lase popestrite s sponkami, lastnicami, svetlečimi obroči in elegantnim mejkapom.