Tretjino včerajšnjega plačila darovali za otroke s posebnimi potrebami. Pobudnik človekoljubne akcije Odreži drugačnost je Marko Hriberšek.

VELENJE – »Želel sem, da se frizerji povežemo in združimo z dobrodelnim namenom. Akcija Odreži drugačnost je idealna priložnost, da frizerji s skupnimi močmi prispevamo za tiste, ki pomoč res potrebujejo. Vesel sem, da se je našlo nekaj podobno mislečih, ki se nam bodo pridružili pri zbiranju denarja za otroke s posebnimi potrebami,« je povedal idejni vodja dobrodelne akcije Odreži drugačnost Marko Hriberšek.

Zbrane donacije bo Center za vzgojo, izobraževanje in usposabljanje (CVIU) Velenje uporabil za obnovo in ureditev previjalnice, del zbranega denarja pa bo Zveza prijateljev mladine Velenje namenila letovanju otrok iz socialno ogroženih družin.
Idejo 27-letnega frizerja in umetnika ličenja je podprlo 50 frizerjev po vsej Sloveniji. Ti so tretjino včerajšnjega zaslužka namenili v dobrodelne namene, sklepno dejanje pa se bo odvilo 24. junija, kjer bodo na festivalu Pljusk na bregu Velenjskega jezera s frizerskimi dejavnostmi znova zbirali denar.

Od lisičke do blondinke

»Skoraj natančno pred letom dni, ko sem prvič obiskala Marka, ker je moja takratna frizerka zbolela, sva se pogovarjala o Skazinem humanitarnem teku. Zanimalo ga je, ali bi kaj podobnega uspelo tudi njemu. To daje frizerskemu poklicu povsem novo dimenzijo,« razlaga Tanja Skaza, direktorica uspešnega velenjskega podjetja Plastika Skaza, medtem ko ji Marko ureja pričesko, in dodaja, da ima Marko dobro srce in se zaveda, da je treba v življenju nekaj dati, če želiš kaj dobiti.
Brez dlake na jeziku poudari, da jo je mladenič prevzel z iskrenostjo in strokovnostjo. »Takrat sem imela nekako lisičjo barvo las, on pa je naravnost rekel: ‘Takšni ne morete biti, to ni vaša barva las. Lahko ste temni ali pa svetli,’« se spominja svojega prvega obiska v Frizerskem studio FM v Velenju. Dobila je svetle lase, »Marko pa mi je zabičal, da ne smem nič reči, da naj prespim in nato naslednji dan pričesko najprej začutim. Moram reči, da sem se počutila super. Veliko ljudi zdaj, ko sem blondinka, meni, da sem bolj topla, sama pa se počutim bolj mladostno,« je povedala podjetnica, ki poklic frizerja ocenjuje kot zelo pomembnega.
»Pri meni je Marko resnično ustvaril veliko preobrazbo, natančno ve, kakšna pričeska se prilega določenemu namenu, dogodku, zato se mu brez zadržkov prepustim,« še pravi Tanja Skaza.

»Idejo, kako speljati akcijo Odreži drugačnost, sem v glavi dodelal v hribih, kamor se rad odpravim in prevetrim svoje misli. Visoko pod oblaki velikokrat razmišljam o svojem poklicu, o tabujih, ki so značilni za manjša mesta, o tem, da je ta poklic premalo cenjen,« razlaga Hriberšek, Skazova pa pritegne, da frizerji lahko človeku dvignejo samozavest.
Hriberšku se je v frizerskem studiu včeraj pridružil tudi Gašper Kramar, ki ima svoj frizerski lokal Hair City na ljubljanskih Fužinah in ga je lahko javnost spremljala v kuharskem šovu Masterchef. »Ideja sem mi je zdela super, in ker frizerji običajno kar dobro zaslužimo, sem si rekel, to je odlična priložnost, da tej naši skupnosti tudi nekaj vrnemo,« je povedal Kramar.
Hriberšek svetuje, naj obiska frizerja ne dojemamo kot nujno zlo, temveč kot razvajanje in dejanje, ki ga narediš za svoje boljše počutje. »Apeliram tudi na frizerje, da se morajo s stranko veliko pogovarjati. Komunikacija pred postopkom, med njim in po njem je bistvenega pomena. Svoje postopke jasno in glasno razlagam, medtem ko jih izvajam, in upoštevam tudi želje stranke,« je še povedal Hriberšek.
Kako uspešna je bila akcija in koliko denarja so frizerji zbrali, bo znano čez 10 dni.